Doba přípravy: 30 minut + 2–3 hodiny dušení
Porce: 4–6 osob
Ingredience
Na guláš:
- 1 lžíce sádla
- 4 cibule
- 750 g hovězího masa (např. kližka nebo plec)
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l vody
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička sušené majoránky
- 2 nakládané okurky
Na domácí knedlíky:
- 1 dcl vlažné vody
- Špetka cukru
- 14 g droždí
- 400 g polohrubé mouky
- 5 g soli
- 2 lžíce rostlinného oleje
Postup
- Kynutí knedlíků:
- Zadělejte klasické kynuté těsto z vody, cukru, droždí, mouky, soli a oleje.
- Nechte v teple pod utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
- Příprava guláše:
- Na větším hrnci rozpusťte sádlo, cibuli nakrájenou nadrobno restujte asi 3 minuty.
- Přidejte maso nakrájené na kostky, osolte, opepřete a přidejte kmín. Restujte 5 minut.
- Přidejte rajčatový protlak, po dalších 5 minutách poprášte moukou.
- Přidejte mletou papriku a podlijte vodou.
- Přidejte prolisovaný česnek, přiklopte pokličkou a duste 2–3 hodiny do změknutí masa.
- Příprava knedlíků:
- Z vykynutého těsta vytvarujte bochánky, nechte ještě 10 minut kynout.
- Potřete olejem a napařujte 20 minut (v parním hrnci nebo nad párou).
- Dokončení guláše:
- Když je maso měkké, vmíchejte do guláše majoránku a nakrájené okurky.
- Servírování:
- Podávejte s pařenými knedlíky, guláš můžete doplnit plátky nakládaných okurek.
Tip: Znojemský guláš není typický paprikový guláš, je spíše omáčkový s jemně nakyslou chutí díky okurkám.
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: Freepik, AI