Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 20 minut
Porce: 4
Ingredience
Polévka:
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 středně velká mrkev
- 1/2 menšího květáku
- Sůl a pepř
- 1 l vývaru (zeleninový nebo masový)
- Čerstvý libeček
- Podravka (dle chuti)
Knedlíčky (10 ks):
- 4 rohlíky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 3 lžíce oleje
- Sůl a pepř
- 60 g nastrouhané Goudy
- Nasekaná petrželka
- Hrubá mouka podle potřeby
Postup
- Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a orestujeme.
- Přidáme nakrájený květák, nasekaný libeček, sůl a pepř a zalijeme vývarem. Povaříme a dochutíme podravkou.
Příprava knedlíčků:
- Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky a olejem.
- Promícháme a necháme chvilku nasáknout rohlíky.
- Přidáme nastrouhaný sýr a nasekanou petrželku. Bílky vyšleháme do sněhu a jemně vmícháme.
- Pokud je třeba, přidáme trochu hrubé mouky a tvoříme knedlíčky velké asi jako pingpongový míček.
- Knedlíčky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 5 minut.
Servírování:
- Knedlíčky vložíme do polévky až při servírování na talíři.
Tip
- Pro intenzivnější chuť můžete knedlíčky krátce osmažit na másle před vložením do polévky, získají křupavější povrch.
- Tato česká varianta je podobná italským canederli, podávaným ve vývarech v Tyrolsku a Trentinu.
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: Freepik, AI