Ingredience:
- Brambory – 1 kg
- Voda – podle potřeby
- Sůl – 1 lžíce (na vaření) + 1 lžička (do salátu)
- Červená cibule – 1 ks
- Zelená petrželka – 3 snítky
- Pažitka – 5 snítek
- Hovězí vývar – 300 ml (nebo kostka bujonu rozpuštěná v 1,5 hrnku vody)
- Bílý vinný nebo jablečný ocet – 3 lžíce
- Rostlinný olej – ¼ šálku
- Plnotučná hořčice – 1 lžička
- Cukr krystal – 2 lžičky
- Mletý černý pepř – 1 lžička
Postup:
- Vaření brambor:
- Brambory dobře omyjte a dejte vařit ve slupce do dostatečného množství vody, osolené 1 lžící soli.
- Vařte cca 25 minut, dokud nejsou měkké.
- Příprava zeleniny a bylinek:
- Červenou cibuli nakrájejte najemno.
- Petrželku a pažitku nasekejte na malé kousky.
- Vývar dejte ohřát.
- Příprava zálivky:
- Smíchejte nakrájenou cibuli, petrželku a pažitku.
- Přidejte 3 lžíce octa, olej, hořčici a cukr, dobře promíchejte.
- Spojení brambor se zálivkou:
- Uvařené brambory slijte, oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Zalijte je připraveným vývarem a promíchejte se zeleninovou směsí.
- Dochucení a odležení:
- Přidejte 1 lžičku soli a 1 lžičku černého pepře.
- Zakryjte potravinovou fólií a nechte salát alespoň 30 minut odpočinout, aby se chutě spojily.
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: Freepik, AI