Dršťková polévka patří mezi české speciality, které buď milujete, nebo jim raději vyhýbáte.
Důvod často spočívá v špatné první zkušenosti – tvrdé nebo zápachující dršťky mohou odradit.
S tímto receptem se ale vyhnete častým chybám: správné předvaření, pomalé vaření a trpělivost jsou klíčové.
Ingredience
(na 4–6 porcí)
- 1 kg syrových drštěk
- 130 g cibule
- 120 g sádla
- 150 g hladké mouky
- 30 g mleté sladké papriky
- sůl, podle chuti
- kmín
- česnek, podle chuti
- mletý pepř
- majoránka (čerstvá nebo sušená)
Postup přípravy
- Předvaření drštěk
- Dršťky dobře očistěte a nakrájejte na větší kusy.
- Dejte do studené vody, přiveďte k varu, slijte a opakujte minimálně 4×.
- Toto zaručí měkké dršťky a odstraní zápach.
- Vaření drštěk
- Předvařené dršťky zalijte naposled studenou vodou, osolte a vařte doměkka.
- Po změknutí je vyjměte, nechte mírně vychladnout a nakrájejte na nudličky.
- Vývar si uchovejte.
- Příprava jíšky
- Na sádle osmahněte cibuli dozlatova.
- Přidejte mouku a připravte světlou jíšku.
- Sundejte z plotny a vmíchejte sladkou papriku (aby nezhořkla).
- Spojení vývaru s jíškou
- Postupně za stálého míchání přilévejte vývar a přiveďte k varu.
- Měli byste mít asi 3 litry polévky – případně doplňte vodu.
- Kořenění a dokončení
- Přidejte kmín, pepř a vařte 20–30 minut.
- Nakonec přidejte prolisovaný česnek a nakrájené dršťky.
- Povařte krátce, dochuťte solí, pepřem a majoránkou.
Tipy na servírování
- Dršťková polévka je nejlepší s čerstvým chlebem.
- Na talíři můžete ozdobit čerstvou petrželkou nebo kolečky cibule.
- Pro dobrodružnější chuť:
- Vyměňte část papriky za uzenou.
- Přidejte lžičku kvalitního octa – opatrně, výrazně mění chuť.
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: Freepik, AI