Tento slaný koláč představuje typickou selskou kuchyni – jednoduchou, vydatnou a zároveň velmi chutnou. Zlatavé těsto, nadýchané při pečení, tvoří dokonalý základ pro šťavnatou náplň z kysaného zelí, cibule, koření a sýra. Povrch koláče zdobí mřížka a kolečka pikantní klobásy, která dodávají jemně kořeněný akcent.
Slané koláče se zelím mají v střední Evropě dlouhou tradici. Díky dostupnosti kysaného zelí během zimy sloužily jako výživné a zdravé jídlo, bohaté na vitamín C a další prospěšné látky.
Ingredience
Těsto
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml vlažné vody
- 500 g hladké mouky
- 200 g eidamu, nastrouhaného
- 2 lžičky soli
- 4 lžíce olivového oleje
- polohrubá mouka na podsypání
Náplň
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- 500 g kysaného zelí
- 200 g eidamu, nahrubo nastrouhaného
- 2 vejce + 1 bílek
- mletý černý pepř, kmín
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky hladké mouky
- 2 pikantní klobásy
Na potření
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
Postup
Těsto
- Droždí smíchejte s vlažnou vodou a trochou mouky. Zakryjte utěrkou a nechte vykynout.
- Přidejte zbytek mouky, nastrouhaný sýr, sůl a olej. Vypracujte hladké těsto a nechte jej zakryté hodinu kynout.
- Vyválejte 2/3 těsta do tvaru plechu a připravte náplň.
Náplň
- Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte mouku a cukr.
- Přidejte pokrájené zelí (předem dobře vymačkané) a poduste. Nechte vychladnout.
- Smíchejte nastrouhaný sýr s vejci, bílkem a kořením.
- Směs vmíchejte do zelí a náplň rovnoměrně rozprostřete na vyválené těsto.
Dokončení
- Ze zbytku těsta vykrájejte pruhy a naaranžujte je jako mřížku na koláč.
- Potřete žloutkem smíchaným s mlékem a do okýnek mřížky položte kolečka klobásy.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40–45 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu.
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: Freepik, AI