Doba přípravy: 40 minut
Pečení: 15 minut
Porce: 3
Ingredience
Na bramboráky:
- 5 brambor
- 1 vejce
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 40 g hladké mouky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 hrst nasekané petrželky
- 2 lžíce rostlinného oleje (do těsta)
- 3 lžíce oleje na smažení
Na kuřecí směs:
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule
- 300 g kuřecího masa
- 1 červená paprika
- 2 zelené papriky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička červených paprikových vloček (volitelné, chilli)
- 100 g sýru čedar
- Jarní cibulka na posypání (volitelné)
Postup
- Příprava bramboráků:
- Brambory, cibuli a mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Přidejte vejce, mouku, papriku, sůl, pepř, petrželku a 2 lžíce oleje. Promíchejte a rozdělte na 3 části.
- Každou část usmažte na 1 lžíci rozpáleného oleje 2–3 minuty z každé strany. Po usmažení dejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
- Příprava kuřecí směsi:
- Cibuli a papriky očistěte, nakrájejte na menší kousky.
- Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi s rozpáleným olejem osmahněte maso 4–5 minut. Přidejte cibuli, po minutě papriky a smažte dalších 3 minuty.
- Ochutíme solí, pepřem a paprikovými vločkami.
- Plnění bramboráků:
- Bramboráky posypte trochou nastrouhaného čedaru.
- Naplňte kuřecí směsí, přikryjte druhou plackou (pokud děláte plackoburger).
- Pokládejte na plech s pečícím papírem, posypte zbytkem čedaru a pečte v troubě na 180 °C 15 minut.
- Servírování:
- Po upečení posypte nasekanou jarní cibulkou a podávejte.
Tip:
- Bramborák můžete připravit i jako sendvič – dvě placky s náplní mezi nimi, čímž vznikne rustikální český burger.
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: Freepik, AI