Doba přípravy: 60–80 minut
Počet porcí: cca 6–8 langošů
Nadýchané, kypré a nenasycené olejem díky jogurtu – klasika, která připomíná poutě a letní kiosky.
Ingredience
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 malý bílý jogurt
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 20 g čerstvého droždí
- Špetka soli
- 150 ml vlažné vody (množství podle potřeby)
- Olej na smažení (ideálně dost na hlubší smažení)
Na dochucení (doporučené):
- Česnek (pro česnekovou variantu)
- Kečup
- Strouhaný sýr: gouda, eidam, mozzarella nebo parmazán
Postup přípravy
- Ingredience na těsto smíchejte a vypracujte pružné těsto. Vodu přilévejte postupně podle potřeby, aby těsto nebylo příliš lepkavé.
- Nechte kynout v míse 40–60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
- Po vykynutí rozdělte těsto na menší díly a vytvarujte placičky o průměru 12–15 cm. Ručně nebo válečkem.
- Smažte v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
Slané varianty
- Klasika: prolisovaný česnek smíchaný s olejem a solí, kečup, tatarka, majonéza, zakysaná smetana, sýr, bylinky (pažitka, petržel, kopr)
- Masové a pikantní: šunka, salám, klobása, anglická slanina, podušené houby s cibulí, zeleninové směsi z papriky, rajčat, kukuřice a cibule
- Extra tip: zakysaná smetana s uzeným lososem, posypané koprem
Sladké varianty
- Cukr s máslem
- Nutella, lískooříškový krém
- Med, javorový sirup
- Marmeláda nebo džem
- Ovoce: banány, jahody, borůvky
- Posyp: čokoládové hoblinky, kokos, mleté ořechy
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: Freepik, AI