Doba přípravy: 15–20 minut
Doba vaření: 35–40 minut
Porce: 4–6
Ingredience
- 500 g brambor, nakrájených na kostičky
- 1 cibule, nadrobno
- 2 lžíce sádla
- 400 g kysaného zelí včetně šťávy
- 1–2 bobkové listy
- 3–5 kuliček nového koření
- Sůl – dle chuti
- 2 klobásy, nakrájené na kolečka
- 1–2 lžíce hladké mouky (na jíšku)
- 150 ml zakysané smetany
Postup
- V hrnci uvaříme brambory na kostičky ve slané vodě, dokud nejsou měkké.
- V druhém hrnci rozpustíme sádlo a osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme kysané zelí se šťávou, bobkový list a nové koření a dusíme 10–15 minut.
- K zelí přidáme uvařené brambory i vodu, ve které se vařily.
- Podle potřeby uděláme světlou jíšku z mouky a sádla a polévku zahustíme.
- Vmícháme zakysanou smetanu a dle potřeby dochutíme solí. Polévku krátce provaříme.
- Na pánvi osmažíme kolečka klobásy a přidáme je do polévky těsně před podáváním.
Tipy k servírování
- Podáváme s čerstvým kváskovým chlebem.
- Pro extra vydatnost můžeme přidat volské oko nebo nakrájené vejce natvrdo.
- Kdo má rád intenzivnější chuť, může přidat špetku mletého pepře nebo trochu octa.
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: Freepik, AI