Charakteristika:
- Krémový, lehce pikantní a osvěžující
- Vhodný jako lehký oběd, večeře nebo předkrm
- Kombinuje kuřecí maso, zeleninu, ovoce a bylinky
Ingredience:
Hlavní suroviny:
- 450 g kuřecích prsou (mohou být i zbytky vařeného nebo pečeného kuřete)
- 2 platy celeru, nakrájené
- ½ červené papriky, zbavené semínek a nakrájené
- 4–6 zelených oliv, vypeckovaných a nasekaných
- ¼ hrnku červené cibule, nakrájené
- ½–1 jablko, zbavené jádřinců a nakrájené
- ⅓ hlávky ledového salátu, nakrájeného na proužky
Zálivka:
- 5 lžic majonézy
- 1 lžíce švestkového džemu (nebo jiného bobulovitého ovoce) / menší množství medu
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- Sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Příprava kuřete:
Pokud používáte zbytky kuřete, krok vaření vynechte.
Jinak: přiveďte k varu 2 l vody se 2 lžícemi soli, přidejte kuřecí prsa nakrájená na větší kusy. Po přivedení k varu vypněte oheň a pod pokličkou nechte maso ve vodě 15 minut. - Příprava zálivky:
V míse smíchejte majonézu, džem a citronovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem. Sladkost a kyselost upravujeme množstvím džemu a citronu. - Přidání zeleniny a ovoce:
Do zálivky přidejte nakrájený celer, cibuli, papriku, olivy a jablko. - Spojení s kuřetem:
Nakrájené kuřecí maso smíchejte se zálivkou a zeleninou. - Servírování:
Těsně před podáváním přimíchejte nakrájený ledový salát. Salát podávejte samotný nebo s čerstvým pečivem.
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: Freepik, AI