Ingredience:
- 1,5–2 kg zralých rajčat (mohou být i cherry)
- Olivový olej
- Sušená nebo čerstvá bazalka
- Sušený nebo čerstvý tymián
- 4–6 stroužků česneku, nakrájených na plátky
- Třtinový cukr
- Sůl
- Balzamikový ocet
Postup přípravy:
- Připravte plech a potřete ho olivovým olejem.
- Rajčata nakrájejte na menší kousky a řezem nahoru je naskládejte na plech.
- Posypte bazalkou, tymiánem, nakrájeným česnekem, osolte, posypte trochou třtinového cukru a pokapejte balzamikovým octem.
- Troubu předehřejte na 150 °C a pečte rajčata 30 minut.
- Snižte teplotu na 120 °C a pečte další 3–4 hodiny, dokud nebudou lehce svraštělá a měkká uvnitř.
Skladování:
Varianty:
1. Zavařování:
- Ještě horká rajčata dejte do sterilizovaných sklenic a zavíčkujte.
- Nechte stát 5–10 minut obrácené dnem vzhůru, poté otočte zpět.
- Zavařte ve vodní lázni: naplňte hrnec vodou do ¾ výšky sklenic, voda by měla sahat 2–3 cm pod víčko. Vařte na mírném plameni 30–40 minut.
2. Naložení do oleje:
- Rajčata po vyjmutí z trouby nechte mírně vychladnout.
- Přemístěte do sterilizovaných sklenic a zalijte olivovým olejem, aby byla zcela ponořená.
- Můžete přidat čerstvé bylinky pro aroma.
- Skladujte v lednici, vydrží 2–3 týdny.
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: Freepik, AI