Doba přípravy: 20–30 minut
Doba vaření: 40–50 minut
Porce: 4–6
Ingredience
- 500 g bílého kysaného zelí
- 2 uzené klobásy, nakrájené na kolečka
- 1 velká cibule, nadrobno
- 2 lžíce sladké papriky
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- Olej nebo sádlo – na jíšku
- 1,5 l masového vývaru
- Sůl – dle chuti
- (Volitelně) sušené houby, namočené
- (Volitelně) nakrájené uzené maso na dochucení
- (Volitelně) zakysaná smetana na servírování
Postup
- Zelí slijeme, šťávu uchováme na případné dochucení (pokud je hodně kyselé, můžeme ho krátce propláchnout).
- Zelí vložíme do hrnce, přidáme bobkový list, kmín a nové koření, zalijeme vývarem a vaříme téměř doměkka (cca 25–30 minut).
- Na pánvi s olejem nebo sádlem orestujeme cibuli a kolečka klobásy.
- Přisypeme mouku a vytvoříme řidší jíšku.
- Odstavíme z ohně, vsypeme sladkou papriku a promícháme. Necháme mírně vychladnout.
- Jíšku s klobásou nalijeme do zelí, zamícháme, dochutíme solí a pepřem a ještě cca 15 minut povaříme.
- (Volitelně) Přidáme namočené sušené houby nebo kostičky uzeného masa pro extra sytost.
- Podáváme horké, případně s lžící zakysané smetany.
Tipy:
- Sušené houby namočené přes noc dodají polévce výraznou „lesní“ chuť.
- Kdo má rád jemnější zelňačku, může přidat trošku cukru nebo více zakysané smetany na talíři.
- Pro extra aroma lze přidat na závěr pár kapek octa nebo pár lístků čerstvého kopru.
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: Freepik, AI