Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 1 hodina 30 minut
Počet porcí: 4
Segedín je vydatný guláš z vepřového masa, kysaného zelí a smetany. Podává se s domácím houskovým knedlíkem, který perfektně nasákne omáčku.
Ingredience
Na segedínský guláš:
- 800 g vepřové plece
- 1 kg kysaného zelí
- 200 ml smetany (min. 30 %)
- 2 cibule
- 3 lžíce sádla
- 1,5 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- sůl, čerstvě mletý pepř
Na houskový knedlík:
- 500 g hladké mouky
- 1,5 plátku staršího chleba nebo housky (nakrájené na kostičky)
- 1 vejce
- 3/4 hrnku studené vody
- 1 lžička prášku do pečiva
- sůl
Postup přípravy
1. Guláš
- Cibuli nakrájejte nadrobno. Rozehřejte sádlo v hrnci a cibuli osmahněte dozlatova.
- Odstavte hrnec z ohně a přidejte mletou papriku a kmín. Promíchejte a nechte krátce zavonět.
- Vepřové maso nakrájejte na kostky a přidejte k cibuli s kořením. Zprudka opečte, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
- Osolte, opepřete, přilijte trochu vody a duste pod pokličkou do poloměkka (cca 30–40 minut).
2. Houskový knedlík
- V míse smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
- Uprostřed vytvořte důlek, rozklepněte vejce, přidejte studenou vodu a nakrájený chléb nebo housku.
- Rukama promíchejte, dokud nevznikne kompaktní těsto. Vytvarujte dvě šišky.
3. Dokončení guláše
- Po 30–40 minutách dušení přidejte do hrnce kysané zelí (pokud je příliš dlouhé, můžete ho nasekat).
- Podlijte vodou nebo vývarem, pokud je omáčka příliš hustá. Duste dalších 30–40 minut, dokud maso nezměkne.
- Nakonec přilijte smetanu a krátce provařte, aby se omáčka spojila.
4. Vaření knedlíků
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
- Opatrně vložte knedlíkové šišky a vařte 25 minut. V půlce vaření je otočte.
- Vyjměte a krájejte kráječem na knedle nebo nití.
5. Servírování
Podávejte horký segedínský guláš s čerstvě nakrájeným houskovým knedlíkem.
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: Freepik, AI